Awokado to jedyny owoc, który dostarcza dobrze zbilansowanej kombinacji zdrowych tłuszczów, białka i błonnika. To dlatego zyskuje uznanie wśród wielu osób dbających o zdrowy styl życia. Ponadto jest bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, co wpływa korzystnie na nasze zdrowie i układ odpornościowy. Dowiedz się więcej o właściwościach zdrowotnych tego smaczego i wszechstronnego owocu.
Awokado – wartości odżywcze
Awokado, o egzotycznym wyglądzie i delikatnym smaku, jest bogatym źródłem cennych wartości odżywczych. Jest to owoc o wysokiej zawartości zdrowych tłuszczów, błonnika, witamin z grupy B, witaminy C, E oraz K, a także potasu, miedzi i kwasu foliowego. Dodatkowo, awokado zawiera również przeciwutleniacze, które mogą wspomagać neutralizację szkodliwych wolnych rodników w organizmie.
Właściwości zdrowotne awokado
Spożywanie awokado może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia. Dzięki zawartości zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, awokado może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób serca.
Ponadto, obecny w awokado kwas foliowy jest ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ może wspierać prawidłowy rozwój płodu. Awokado zawiera również składniki, które mogą mieć pozytywny wpływ na trawienie, przyspieszenie przemiany materii oraz poprawę kondycji skóry i włosów.
Awokado a odchudzanie
Mimo wysokiej zawartości tłuszczu, spożywanie awokado może być korzystne dla osób dbających o swoją wagę. Tłuszcze zawarte w awokado są zdrowe i mogą przyczynić się do uczucia sytości na dłużej, co może pomóc w ograniczeniu apetytu i kontrolowaniu spożycia kalorii.
Jednak warto pamiętać, że awokado jest produktem o w miarę wysokiej energetyczności. Ile kalorii ma awokado? Na 100 g to 170 kcal, jeden owoc to zatem mniej więcej 200 kcal
A więc miar i dobre rozsądzenie są kluczowe przy dodawaniu go do diety odchudzającej.
Jak jeść awokado? Poznaj proste przepisy z awokado
Awokado może być smacznym dodatkiem do wielu potraw. Możemy je spożywać na surowo, bezpośrednio ze skórki, posypane odrobiną soli i pieprzu, lub dodawać je do sałatek, kanapek czy różnego rodzaju dipów. Możemy również wykorzystać je jako składnik zdrowych koktajli i smoothie. Awokado można także ugotować, smażyć, czy piec, dodając je na przykład do tacos czy kanapki.
Poznaj przepisy z wykorzystaniem tego składnika.
Tosty z awokado
Składniki:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 1 awokado
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ łyżeczką. W miseczce rozgnieć miąższ awokado za pomocą widelca, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
Chleb tostowy opiecz na tosterze lub w opiekaczu do kanapek. Na opieczonym chlebie równomiernie rozprowadź pastę z awokado. Całość polej delikatnie oliwą z oliwek.
Gotowe tosty z awokado podawaj od razu.
Sałatka z awokado i pomidorami
Składniki:
- 2 awokado
- 2 pomidory
- 1 cebula
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wyjmij miąższ łyżeczką. Pokrój w kostkę. Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry. Do dużej miseczki dodaj awokado, pomidory i cebulę.
Skrop sokiem z cytryny, dodaj przyprawy według uznania. Całość dokładnie wymieszaj.
Skrop sałatkę oliwą z oliwek przed podaniem.
Smacznego!